ZUPA GRZYBOWA


Rodzaj potrawy: wegetariańska
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka suszonych podgrzybków
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
⅓ pora
3 ziemniaki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu worcestershire
½ szklanki śmietanki 30%
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy i gotujemy 20 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy posiekaną cebulę, po minucie plasterki czosnku. Mieszamy i szklimy, dodajemy por pokrojony w półkrążki i dusimy 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do gotujących się grzybów. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w krążki, dokładamy do zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, również dokładamy do zupy. Gotujmy około 15-20 minut. Na koniec dolewamy sos sojowy, sos worcester, śmietanę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM