SCHABOWE Z DZIKA


Rodzaj potrawy: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut (+ 12 godzin moczenia w mleku)
Liczba porcji: 4

Składniki: 

4 dwucentymetrowe plastry schabu z dzika
1 szklanka mleka
1 mała cebula
3 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
2 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz

Przygotowanie:

Plastry schabu z dzika rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety i wkładamy do pojemnika z mlekiem i cebulą pokrojoną w piórka. Pozostawiamy przykryte na 12 godzin w lodówce.
Po 12 godzinach wyciągamy kotlety z mleka, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.
Mięso oprószamy solą i pieprzem a następnie panierujemy. Kotlety obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec i obsmażamy kotlety na złoty kolor z obu stron. Podajemy z puree ziemniaczanym i burakami lub surówką z kapusty.

Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM