PĄCZKI Z AJERKONIAKIEM

 

Składniki na ciasto:

550 g maki pszennej
14 g suchych drożdży
250 ml letniego mleka
4 żółtka
80 g cukru
szczypta soli
90 g miękkiego masła
1 łyżka wódki

Budyń ajerkoniakowy:

350 ml mleka
250 ml ajerkoniaku
6 żółtek
80 g cukru
35 g mąki pszennej
35 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

1,5 l tłuszczu do smażenia
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Zaczynam od masy ajerkoniakowej. 
Mleko zagotowuje, doprowadzam do wrzenia i natychmiast odstawiam na bok, mieszam razem z ajerkoniakiem. Cukier ucieram razem z żółtkami do momentu uzyskania białego puchu (końcówka do ubijania białek (w thermomiksie obroty 4). 
Wsypuję mąki i nadal miksuje aż do uzyskania gładkiej pasty. 
Pastę przelewam do mleka z ajerkoniakiem i mieszam do momentu rozpuszczeni grudek. Od momentu zagotowania, gotuję jeszcze 1 minutę cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i zabulgocze. 
Budyń przekładam do miski i przykrywam folią spożywczą, żeby dotykała budyniu. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. 

Mąkę pszenną przesiewam, mieszam razem z suchymi drożdżami. Dodaję resztę składników i wyrabiam, na koniec dodaję miękkie masło. Wyrabiam kilka minut, aż ciasto będzie miękkie. 
Można również wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. 
W przypadku thermomiksa wszystkie składniki poza masłem umieszczam w mikserze i wyrabiam 3 minuty (interwał), pod koniec dodaje miękkie masło. 

Ciasto wykładam do miski i pozostawiam do podwojenia objętości, przykryte ściereczką (około 1-1,5 godziny). 

Po tym czasie ciasto wyjmuję na oprószony mąką blat, krótko wyrabiam, odrywam kawałki ciasta (70 g) , formuję kulki,  delikatnie spłaszczam i odkładam na oprószoną mąką stolnice. Pozostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Olej wlewam do woka albo do garnka z grubym dnem i i smażę w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni. Pączki obsmażam z obu stron na złoty kolor, ciągle pilnując temperatury. Po usmażeniu wykładam na talerz wyłożony ręcznikim papierowym. 

Budyń przekładam do rękawa papierniczego albo do dużej strzykawki i nadziewam przestudzone pączki. Na koniec posypuję cukrem pudrem. 




Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM