OPONKI SEROWE
Rodzaj dania: z laktozą, z glutenem
Ilość porcji: około 22 sztuki
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
200 g twarogu
50 g ricotty
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 żółtka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g kwaśnej śmietany
250 g mąki pszennej
1,5 l oleju do smażenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Twaróg z ricottą przeciskam przez praskę albo miksuje w blenderze kielichowym. Mieszam razem z cukrem i żółtkami. Sodę łączę ze śmietaną i przekładam do miski z twarogiem. Wsypuję mąkę i łącze składniki. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste podsypuję mąką.
Rozwałkowuję na placek około 1,5 cm. Szklanką albo ringiem wycinam kółka a rodem wycinam mniejszym ringiem, nakrętką albo kieliszkiem. Tłuszcz rozgrzewam do 180 stopni i smażę oponki i piłki na złoty kolor z obu stron (po około minucie na stronę).
Odkładam na ręczniki papierowe a następnie na talerze. Oprószam cukrem pudrem.
Smacznego!!!
0 komentarze