SAŁATKA NA KAŻDĄ PORĘ





Składniki:


  • ¼ główki sałaty lodowej
  • 20 g rucoli
  • 5 g startego parmezanu
  • 1 mały ogórek
  • ¼ główki czerwonej cebuli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 oliwek
  • pół piersi z kurczaka
  • ocet balsamiczny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego light
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • liście bazylii
  • majeranek
  • tymianek
Wykonanie:

Mięso przekroić na cienkie plastry, następnie natrzeć pieprzem, solą oraz posiekanym majerankiem, tymiankiem i bazylia; dodatkowo natrzeć dwoma łyżkami jogurtu naturalnego light – pozostawić w lodówce na 10 minut.
Sałatę porwać na małe kawałki i pomieszać z rucolą, posypać sałaty parmezanem. Cebulę pokroić w cienkie talarki, pomidorki poprzecinać na połówki, ogórki obrać i pokroić w grubsze plastry – wszystko poukładać na sałatach. Oliwki wyjąć ze słoiczka i także ułożyć na sałatach.
Sos: oliwę, sok z polówki cytryny, posiekaną bazylie, majeranek, tymianek, wyciśnięty ząbek czosnku, ½ łyżeczki musztardy oraz pieprz i sól wymieszać a następnie polać warzywa.
Mięso upiec na elektrycznym grillu bądź na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu). Gotowe już mięso pokroić na centymetrowe paski i również poukładać na sałatce. Na koniec wszystko „porysować” octem balsamicznym.

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM