SAŁATKA NA KAŻDĄ PORĘ
Składniki:
- ¼ główki sałaty lodowej
- 20 g rucoli
- 5 g startego parmezanu
- 1 mały ogórek
- ¼ główki czerwonej cebuli
- 8 pomidorków koktajlowych
- 6 oliwek
- pół piersi z kurczaka
- ocet balsamiczny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego light
- 1 mały ząbek czosnku
- 10 ml oliwy z oliwek
- ½ cytryny
- ½ łyżeczki musztardy
- sól ziołowa
- pieprz
- liście bazylii
- majeranek
- tymianek
Wykonanie:
Mięso przekroić na cienkie plastry, następnie natrzeć pieprzem, solą oraz posiekanym majerankiem, tymiankiem i bazylia; dodatkowo natrzeć dwoma łyżkami jogurtu naturalnego light – pozostawić w lodówce na 10 minut.
Sałatę porwać na małe kawałki i pomieszać z rucolą, posypać sałaty parmezanem. Cebulę pokroić w cienkie talarki, pomidorki poprzecinać na połówki, ogórki obrać i pokroić w grubsze plastry – wszystko poukładać na sałatach. Oliwki wyjąć ze słoiczka i także ułożyć na sałatach.
Sos: oliwę, sok z polówki cytryny, posiekaną bazylie, majeranek, tymianek, wyciśnięty ząbek czosnku, ½ łyżeczki musztardy oraz pieprz i sól wymieszać a następnie polać warzywa.
Mięso upiec na elektrycznym grillu bądź na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu). Gotowe już mięso pokroić na centymetrowe paski i również poukładać na sałatce. Na koniec wszystko „porysować” octem balsamicznym.
0 komentarze