PENNE Z INDYKIEM W SOSIE POMIDOROWYM
Poniżej przedstawiam Wam dość dietetyczny przepis na penne w sosie pomidorowym. W związku z tym, że jestem fanką kuchni włoskiej, to w niedalekiej przyszłości umieszczę jeszcze sporo ciekawych dań włoskich.
Składniki:
- makaron penne pełne ziarno
- szklanka bulionu
- 300 g piersi z indyka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- puszka pomidorów
- 2 cebule
- 1 marchewka
- pół selera
- pół pora (część zielona)
- liście bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka czerwona słodka
- 2 ząbki czosnku
- rukola
- parmezan
Pierś z indyka pokroić w małą kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną słodką, dodać jogurt, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie do uzyskania złotego koloru, następnie dołożyć pierś z indyka, zalać bulionem i dusić na małym ogniu.
Po około 10 minutach dorzucić startą marchewkę, seler i pokrojony drobno por.
Dusimy mięso do momentu, aż będzie miękkie. Następnie dodać zblendowane pomidory i posiekaną bazylię. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Gotować do momentu uzyskania dość gęstego sosu. Na koniec gotowania dodać drobno posiekany czosnek.
Ugotować i odcedzić makaron.
Przed wyłożeniem na talerz makaron wraz z sosem wymieszać. Następnie na talerzu ułożyć parę liści rukoli, a kolejno penne z indykiem w sosie pomidorowym. Na wierzch posypać startym parmezanem.
2 komentarze
Potrawa pięknie prezentuje się na zdjęciu i wygląda pyyysznie!!!!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam: potrawa jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń