PENNE Z INDYKIEM W SOSIE POMIDOROWYM




























Poniżej przedstawiam Wam dość dietetyczny przepis na penne w sosie pomidorowym. W związku z tym, że jestem fanką kuchni włoskiej, to w niedalekiej przyszłości umieszczę jeszcze sporo ciekawych dań włoskich.

Składniki:

  • makaron penne pełne ziarno
  • szklanka bulionu 
  • 300 g piersi z indyka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • pół selera
  • pół pora (część zielona)
  • liście bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka czerwona słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • rukola
  • parmezan
Pierś z indyka pokroić w małą kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną słodką, dodać jogurt, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki. 
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie do uzyskania złotego koloru, następnie dołożyć pierś z indyka, zalać bulionem i dusić na małym ogniu. 
Po około 10 minutach dorzucić startą marchewkę, seler i pokrojony drobno por. 
Dusimy mięso do momentu, aż będzie miękkie. Następnie dodać zblendowane pomidory i posiekaną bazylię. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Gotować do momentu uzyskania dość gęstego sosu. Na koniec gotowania dodać drobno posiekany czosnek. 
Ugotować i odcedzić makaron. 
Przed wyłożeniem na talerz makaron wraz z sosem wymieszać. Następnie na talerzu ułożyć parę liści rukoli, a kolejno penne z indykiem w sosie pomidorowym. Na wierzch posypać startym parmezanem.

Proponowane wpisy

2 komentarze

MÓJ INSTAGRAM