KARASIE Z DOLINY BARYCZY Z MASŁEM CZOSNKOWYM



Dolina Baryczy - płuca Dolnego Śląska... Stawy Milickie - największy ośrodek hodowli karpia ale również rezerwat ptactwa wodnego i błotnego. Występuje tam ponad 276 gatunków ptactwa. Oprócz ptactwa wszelakie ryby takie jak: karp królewski, sum, tołpyga, amur, szczupak, jesiotr, okoń, lin, sumik karłowaty i karaś. I to właśnie karaś będzie bohaterem mojego przepisu. Przyjechał do mnie ze Stawów Milickich a dokładnie ze stawu Babi Staw (okolice Nowego Folwarku) - od mojego Taty. Dobrze wysmażony z masłem czosnkowym smakuje niebiańsko. Sami sprawdźcie.  :)
Składniki:

karasie ( ja wykorzystałam 6 średnich sztuk)
30 dkg masła
pół pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
masło do smażenia
sok z połowy cytryny
mąka do optoczenia ryb
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne




Ryby przyprawić solą, pieprzem, papryką, pieprzem cayenne i skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić na 30 min do lodówki. 
W międzyczasie miękkie masło wymieszać z drobno  posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. 
Po 30 minutach wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące i dobrze obsmażyć.
Na koniec wyłożyć masło czosnkowe. 





Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM