RYBA PO ROSYJSKU NA LIŚCIACH SZPINAKU
Może i nie wygląda powalająco ale smakuje rajsko! Przepis od Kasieńki - ekspertki kuchni rosyjskiej. Przywieziony z Rosji, próbowany wielokrotnie. Oryginalny smak i konsystencja. Polecam!!!
Być może spróbujecie zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. :)
Składniki:
- 6 kawałków ulubionej ryby - około 5 centymetrowe kawałki ( ja użyłam tołpygę)
- 1 średniej wielkości cebula
- 5 łyżek majonezu Hellmans
- garść szpinaku
- łyżka oliwy
- pół cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Rybę umyć, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić cytryną, wstawić na 30 min do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę skórą do dołu. Cebulę pokroić w piórka i wyłożyć na rybę. Następnie wysmarować całość majonezem. Piec pod przykryciem w temperaturze 190 stopni na termoobiegu, około 45 minut. Należy uzyskać kolor karmelowy na wierzchu. Na koniec wyłożyć rybę na skropione oliwą liście szpinaku.
SMACZNEGO!!!
0 komentarze