SPAGHETTI SICULI





Składniki:

makaron spaghetti
250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo wieprzowe)
5 dojrzałych pomidorów lub pomidory w puszce
2 średnie cebule
pół selera
pół pora
2 średnie marchewki
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeża bazylia
natka pietruszki
parmezan
pieprz 
sól
łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
szklanka wody


Wykonanie:

Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i ząbkiem drobno posiekanego  czosnku. 
Z mięsa mielonego uformować małe kulki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. 
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie zalać szklanką wody.
Warzywa pokroić w cienkie paski i dodać do cebuli. Dodać pomidory, klopsy i bazylię - dusić około
20-30 minut. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i pietruszkę, poddusić około 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
W między czasie ugotować ulubiony makaron. 
Makaron wyłożyć na talerz i polać sosem z klopsami. 
Na koniec posypać parmezanem. 




Smacznego!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM