SPAGHETTI SICULI
Składniki:
makaron spaghetti
250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo wieprzowe)
5 dojrzałych pomidorów lub pomidory w puszce
2 średnie cebule
pół selera
pół pora
2 średnie marchewki
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeża bazylia
natka pietruszki
parmezan
pieprz
sól
łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
szklanka wody
Wykonanie:
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i ząbkiem drobno posiekanego czosnku.
Z mięsa mielonego uformować małe kulki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie zalać szklanką wody.
Warzywa pokroić w cienkie paski i dodać do cebuli. Dodać pomidory, klopsy i bazylię - dusić około
20-30 minut. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i pietruszkę, poddusić około 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W między czasie ugotować ulubiony makaron.
Makaron wyłożyć na talerz i polać sosem z klopsami.
Na koniec posypać parmezanem.
Smacznego!
0 komentarze