TORT CZEKOLADOWY
Składniki na biszkopt (jedna porcja):
3 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
5 łyżek cukru
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół czekolady mlecznej
Nasączenie biszkoptów:
pół szklanki wody
pół szklanki cytrynówki
oprócz tego:
3 mleczne czekolady
2 gorzkie czekolady
1,5 szklanki mleka
szklanka wydrylowanych wiśni
słoik dżemu wiśniowego (280 g)
Biszkopt wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać na zmianę żółtka wraz z cukrem. Miksować na małych obrotach. Mąkę, proszek, kakao przesiać przez sitko, czekoladę pokroić drobno i dodać wszystko do ubitych białek z żółtkami. Na koniec wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Piec w temperaturze 180 stopni (góra, dół).
Upiec dwa biszkopty, ostudzić i przeciąć na pół (wzdłuż). Nasączyć cytrynówką rozrzedzoną wodą.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Poniżej podam warstwy od dołu:
biszkopt,
dżem wiśniowy,
biszkopt,
czekolada rozpuszczona z mlekiem,
drylowane wiśnie (ja użyłam nasączanych w wódce),
biszkopt,
czekolada rozpuszczona z mlekiem,
drylowane wiśnie,
biszkopt,
na wierzch czekolada rozpuszczona z mlekiem rozprowadzona po wierzchu i po bokach tortu,
przystrojone czerwoną porzeczką.
Wstawić na około 30 min do lodówki.
Po 30 minutach można zajadać.
Smacznego :)
1 komentarze
Ten przepiękny tort to istna kaloryczna bomba, piękna, dekadencka.. Apetyczna przede wszystkim ale dalej bomba kaloryczna!
OdpowiedzUsuńMimo tego z pewnością skusiłabym się na kawałek takiego ciasta, czekolada i wiśnie to świetne połączenie i zawsze robi wrażenie :)