JAJKO W KOSZULCE NA GRZANCE
Składniki:
2 kromki ulubionego chleba
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 plastry sera żółtego
4 plastry szynki
pół małej cebuli
2 jajka
3 liście sałaty lodowej
szczypiorek
sól
pieprz
2 łyżki octu winnego
litr wody
pieprz ziołowy
Masło rozpuścić na patelni i dusić na niej pokrojoną wcześniej w piórka cebulę i pieczarki pokrojone w grubsze plastry. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Chleb można upiec w tosterze bądź na patelni grillowej. Ja użyłam patelni grillowej. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę a następnie upiec chleb z jednej i drugiej strony - na złoty kolor.
Jajka w koszulkach:
W małym garnku doprowadzić wodę do wrzenia z dodatkiem octu. Zmniejszyć ogień, żeby woda nie gotowała się zbyt mocno. Jajko wbić do małej, płytkiej miseczki uważając, by żółtko się nie rozlało. Zamieszć wodę tak, żeby powstał wir. Delikatnie wlać jajko do wrzątku, w środek wiru. Jajko gotować 3 minuty wtedy żółtko będzie słabo ścięte lub dłużej, żeby żółtko było bardziej ścięte. Wyjąć jajko za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Następnie na chlebie ułożyć po kolei składniki: ser, sałata, szynka, pieczarki, jajko i szczypiorek. na koniec przyprawić wszystko solą i pieprzem.
Smacznego!
0 komentarze