BURGERY Z CHUTNEY Z BIAŁEJ CEBULI






0.5 kg udźca wołowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu worcester
sól i pieprz
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
2 garście rukoli
2 średnie pomidory
1 cebula czerwona
3 ogórki korniszony
1 duża biała cebula
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
pół cytryny
3 łyżki białego wina
5 bułek hamburgerowych


Udziec  zmielić w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach.  Dodać drobno pokrojony czosnek, sos worcester, jajko, sos sojowy i dobrze przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i uformować średniej wielkości burgery. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Burgery smażyć na każdej ze stron obracając średnio co 10 sekund. Do odpowiedniego poziomu wysmażenia  burgera potrzebne będę nasze dłonie.:) Ja uwielbiam średnio wysmażone, dlatego kciuk i środkowy palec prawej dłoni stykamy ze sobą opuszkami i wtedy kiedy dotkniemy palcem wskazującym lewej dłoni napiętej poduszki mięśniowej prawej dłoni, poczujemy podobny stopień napięcia co przy dotykaniu średnio wysmażonego burgera. Po usmażeniu odkładamy burgery na deskę żeby "odpoczęły"- około 3 minuty. 

Chutney z białej cebuli do smarowania bułek:
Masło rozpuścić na patelni i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać cukier, sok z cytryny i wino. Zredukować wino do osiągnięcia gęstego musu z cebuli. . 

Bułki przekroić na pół i włożyć na 3 minuty do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 

W tym czasie obrać czerwona cebulę i pokroić w cienkie plasterki.  Natomiast ogórki korniszony, pomidory pokroić w grubsze plastry, 

Warstwy:
spód bułki - warstwa chutney z białej cebuli - ogórki korniszony - rukola - burger - pomidor - czerwona cebula - rukola - górna część bułki posmarowana chutney z białej cebuli

Opcjonalne dodatki:
Pieczone ziemniaki z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki w proszku.
Sos majonezowo-ketchupowy z czosnkiem. 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM