KREM Z DYNI






Składniki:

1 średniej wielkości dynia Hokkaido
2 centymetry korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka masła
2 marchewki
1 pietruszka
pół średniego pora
pół średniego selera
3 małe ziemniaki
puszka mleka kokosowego
2 szklanki bulionu drobiowego
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
oliwa (do skropienia)
sól
pieprz


Masło rozgrzać w garnku. Obrać wszystkie warzywa, dodatkowo z dyni usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka pokrojony w plasterki czosnek i imbir. Podsmażyć około 3 minuty. Dodać wszystkie warzywa pokrojone w duże kawałki, zalać bulionem i gotować je do miękkości. Jak już wszystkie warzywa będą miękkie należy je zblendować na gładką masę. Dodać puszkę mleka kokosowego i gotować jeszcze przez 5 minut. Przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Opcjonalnie po wlaniu do miseczek bądź talerzy skropić oliwą i posypać pestkami dyni i słonecznika. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM