PIERŚ Z KACZKI Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI






Składniki:

1 podwójna pierś z kaczki ze skórą
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 łyżki oleju
sól morska
pieprz różowy
2 łyżki miękkiego masła

Pierś z kaczki - marynata:

Pierś z kaczki oczyścić z błony, skórę z piersi kaczki naciąć w kostkę (najlepiej jak pierś będzie schłodzona). Rozmaryn, tymianek, czosnek i papryczkę chili pokroić w drobną kostkę. Posolić i popieprzyć pierś równomiernie z każdej strony. Zioła wraz z czosnkiem i papryczka natrzeć dokładnie pierś z każdej strony. Piersi skropić olejem i odstawić do lodówki na 12 godz.

Smażenie piesi.

Smażenie piersi zacząć od zimnej patelni, zaczynając od skóry. Po wytopieniu części tłuszczu, zmniejszyć ogień i przełożyć na drugą stronę. Następnie na każdą z piersi wykładamy po łyżce masła. Polewamy pierś tłuszczem, który się wytopił do momentu roztopienia się masła. W między czasie rozgrzać piekarnik do 130 stopni. Pierś należy "dociągnąć" w piekarniku przez około 6 minut w zależności od grubości piersi. Po 6 minutach wyłożyć piersi na deskę i przez około pięć minut nie ruszać żadnej z nich - pozostawić, żeby "odpoczęła". Po tym czasie pierś kroimy w plasterki. prawidłowo w środku powinna być różowa. 

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

Składniki:

4 małe czerwone cebule
100 ml czerwonego wina wytrawnego
sok z połowy cytryny
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażyć ją około 4-5 minut i po tym czasie podlać winem. Poczekać do zredukowania wina - co jakiś czas mieszając. Wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Cebula w delikatnym sosie zgęstnieje. Podawać na paterze wraz z piersią z kaczki. Bardzo dobry dodatek także do innym mięs, jak również na kanapki z wędliną. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM