TATAR WOŁOWY




Składniki:

300 g polędwicy wołowej
1 szalotka
1 anchois
6 zielonych oliwek
łyżeczka  posiekanych kaparów
2 ogórki kiszone
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki musztardy
3 żółtka
sól, pieprz
garść rukoli
płatki parmezanu

Wykonanie:

Polędwicę wołową oczyścić z błon. Następnie pokroić cieniutko wzdłuż włókien a kolejno w poprzek włókien. Potem posiekać bardzo drobno z anchois. Można także przemielić w maszynce do mielenia mięsa, lecz zdecydowanie lepszy jest siekany tatar. Szalotkę, ogórki kiszone, oliwki pokroić w maksymalnie drobną kosteczkę. Dodać posiekane kapary. Wszystko razem wymieszać wraz z sosem worcestershire, oliwą, musztardą i żółtkami. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć dekoracyjnie na talerzu. Na około obsypać rukolą i posypać płatkami parmezanu. Podawać z pieczywem. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

1 komentarze

MÓJ INSTAGRAM