TORT Z MALINAMI










Składniki na biszkopt:

6 jajek (rozmiar L)
6 łyżek drobnego cukru do wypieków
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
350 ml śmietany kremówki (36%)
serek mascarpone (250 g)
4 łyżki drobnego cukru do wypieków


Do nasączenia blatów:
sok z jednej cytryny'

pół szklanki wody

Dodatki:
300 g malin
2 paczki pryncypałek do obłożenia tortu
ulubione owoce do ustrojenia na wierzchu
tasiemka do związania tortu

Wykonanie - biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru. Dodać przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, Całość wymieszać lekko szpatułką, tak żeby mocno nie napowietrzać masy. Tortownicę o średnicy22-23 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy i wyrównać szpatułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni - góra, dół. Piec około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Bo wystudzeniu przekroić na 3 części/blaty. 

Wykonanie - krem:

Śmietanę kremówkę ubić mikserem do znacznego zgęstnienia masy. Dodawać powoli cukier i mascarpone. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy. 

Wykonanie - tort:

Na paterze wyłożyć pierwszy biszkoptowy blat, następnie nasączyć go woda z cytryną. Posmarować cienką warstwą masy. Poukładać maliny i przykryć śmietanową masą. Zrobić dokładnie to samo z kolejnym blatem oraz masą. Na masę wyłożyć już ostatni blat i także nasączyć go wodą z cytryną. Wyłożyć resztę masy na wierzch i wyrównać boki. Na koniec obłożyć boki pryncypałkami (tak jak widać na zdjęciu) i związać tasiemką. na wierzchu przystroić wg uznania. 



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM