BROWNIE
Czekoladoholicy, fanatycy czekolady, wielbiciele czekolady w każdej postaci...Myślę, że przepis na brownie utwierdzi w przekonaniu tych, którzy kochają czekoladę, natomiast tym, których czekolada nie zachwyca, przekona choć w małym stopniu. ;)
Składniki:
400 g gorzkiej czekolady
400 g masła
5 jaj
5 łyżek cukru
200 g mąki
2 szczypty soli
ulubione owoce na wierzch
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Formę o wielkości 40 na 30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać wraz z pokrojonym w kostkę masłem i roztopić w kąpieli wodnej, masy nie zagotowywać. Jak tylko się roztopi - ściągnąć z ognia. Jajka ubić wraz cukrem. Do jajek dodać roztopioną czekoladę wraz z masłem, przesianą mąkę i sól. Wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec 30 minut. Wystawić z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!!!
0 komentarze