SAŁATKA Z GRUSZKĄ I AWOKADO




Bardzo zdrowa sałatka. Bez mięsa, Choć dla upartych można dodać np. grillowaną pierś z kurczaka. Ale po co? Jak i bez kurczaka smakuje wyśmienicie ;)



Składniki:

3 garście świeżego szpinaku
1 gruszka
1 awokado
starty ser pleśniowy lazur (2 łyżki)
3 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka miodu
szczypta suszonego rozmarynu
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
ocet balsamiczny gęsty
pieprz

Wykonanie:

Szpinak rozsypać na dużym talerzu lub paterze. Następnie ułożyć na wierzch obraną i pokrojona w plastry gruszkę. Dokładnie to samo zrobić z awokado. Rozgrzać patelnie i uprażyć słonecznik na tzw. suchej patelni. Ostudzonym słonecznikiem posypać szpinak. Orzechy uprażyć a następnie dodać rozmaryn i miód. Wymieszać dobrze tak aby miód "poobklejał" orzechy. Orzechy także ułożyć na sałatce. Następnie posypać startym serem i poprószyć całość świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sałatkę cytryną oraz oliwą. Na koniec porysować octem balsamicznym. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM