MAKARON LINGUINE ZE SZPARAGAMI



Zaczyna się sezon na szparagi... Będą przygotowywane na różne sposoby. Grillowane, gotowane, na kanapkach, z sosem holenderskim, surowe. Odsłon dań gdzie jednym ze składników są szparagi jest cała masa. W moim wykonaniu znajdziecie czarny makaron w sosie śmietanowo maślanym z kurczakiem i oczywiście w towarzystwie szparagów.

Składniki :

1 szalotka
2 ząbki czosnku
 pół piersi z kurczaka
10 zielonych szparagów
150 g makaronu Spaghetti barwionego seppią na czarno (lub klasycznego, długiego linguine lu spaghetti)
pół szklanki śmietany 18%
3 łyżki masła
płatki parmezanu
liście bazylii
sól
pieprz

Wykonanie:

Masło rozgrzać na patelni, dodać drobno pokrojona szalotkę oraz czosnek. Podsmażyć około minutę.  Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Podsmażyć przez około 5 minut. Szparagi umyć i odłamać łykowate końcówki (szparagi nagiąć a następnie same pękną w tym miejscu, gdzie nie ma już ich łykowatej części). Dodać szparagi i zalać wszystko śmietanką. Dusić na małym ogniu jeszcze przez około 15 -20 minut. Całość przyprawić solą i pieprzem. W między czasie ugotować makaron wg wskazówek z opakowania. Makaron wymieszać z sosem i podawać z płatkami parmezanu oraz świeżymi liśćmi bazylii.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM