JAJKA SADZONE ZE SZPINAKIEM I POMIDORKAMI
Składniki na jedną porcję:
2 jajka (najsmaczniejsze są od kur zielononóżek)
5 pomidorków koktajlowych
2 garście szpinaku baby
łyżka masła
mała cebula szalotka
świeży tymianek
sól
pieprz
mały ząbek czosnku
ulubione pieczywo
Wykonanie:
Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną drobno szalotkę i czosnek. Podsmażyć około minuty, następnie dodać przepołowione pomidorki koktajlowe i szpinak. Podsmażyć wszystko około minuty. Na patelni zrobić miejsce na jajka i wbić je delikatnie. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu do otrzymania konsystencji żółtka płynnego - około 5 minut. wyłożyć na talerz i podawać z ulubionym pieczywem.
Na koniec posypać wszystko listkami tymianku.
Smacznego!!!
0 komentarze