SAŁATKA Z POLEDWICĄ Z DZIKA



 Polędwica z dzika ma szlachetny smak i niepowtarzalny aromat. W tym przepisie w troszkę innej kompozycji niż tradycyjnie. Z sosem sojowym, miodem, czosnkiem i cytryną. Wydawałoby się, że zepsuje szlachetny smak mięsa. A jednak nie... Spróbujcie, a przyznacie mi rację ;)

Składniki:

łyżka oliwy
12 trzy-milimetrowych (mniej więcej) plasterków surowej polędwicy z dzika
8 truskawek
6 kulek mini mozarelli
4 garście rukoli
łyżka miodu
ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
sok z połowy cytryny
ocet balsamiczny gęsty
oliwa z oliwek do skropienia na wierzch
sół
pieprz
 

Wykonanie:

Oliwę rozgrzać na patelni w między czasie polędwicę pokroić na cienkie plasterki, przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić na rozgrzaną patelnie. Obsmażyć około po 2 minuty po każdej ze stron. Wlać sok z cytryny, sos sojowy i dodać na koniec łyżkę miodu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić około 1 minuty. Na półmisku rozrzucić rukolę. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki i mozzarellę. Na wierzchu poukładać plastry polędwicy. Skropić oliwa i porysować octem balsamicznym.


Smacznego :)

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM