ZUPA BOTWINKA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI




Składniki:

2 litry bulionu drobiowego
2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 średnia cebula
łyżka masła
sok z połowy cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
jajka perliczki - ilość według uznania
mały pęczek kopru
łyżeczka majeranku
2 łyżki cukru
sól
pieprz

Wykonanie:

Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem. Dodać pokrojony drobno czosnek i papryczkę chili. Podsmażyć około minuty. Buraczki oddzielić od liści, obrać i pokroić w plastry. Marchewkę i pietruszkę także obrać i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa połączyć z zeszkloną cebulą wraz z czosnkiem. Smażyć około pięć minut następnie zalać wszystko bulionem. Gotować około 20 minut, na wolnym ogniu. Posiekać łodyżki botwinki, liście pozostawić w całości. Po 20 minutach dołożyć botwinkę. Ugotować jajka perliczki na twardo - 4 minuty. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wlać ocet balsamiczny i sok z cytryny. Nie doprowadzać do wrzenia. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem i połówkami jajek.  

Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM