KANAPKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA I JAJKO W KOSZULCE
Składniki:
połówka piersi z kurczaka
łyżka jogurtu
łyżeczka musztardy dijon
gałązka świeżego tymianku
1 mała czerwona cebula
1 ogórek szklarniowy
szczypiorek cienki
dobra oliwa
liście sałaty karbowanej
jajko
łyżeczka majonezu
ulubione pieczywo
sól, pieprz
litr wody
2 łyżki octu winnego
Wykonanie:
Pierś z kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą, Smarujemy także musztardą i jogurtem naturalnym. Odstawiamy na około 10 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ulubiona bagietkę. Przekrawamy ją wzdłuż i każdą z części smarujemy majonezem, Z ogórka wycinamy gniazda nasienne i resztę wraz ze skóra kroimy w cienkie słupki. Cebule kroimy w talarki. Następnie rozgrzewamy patelnie grillowa i zaczynamy obsmażać pierś z kurczaka. Około 7 minut na każdej ze stron. Jak pierś mamy już gotową to bierzemy się za gotowanie jajka w koszulce. W małym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia z dodatkiem octu. Zmniejszyć ogień żeby woda nie gotowała się zbyt mocno, Jajko wbijamy do małej płaskiej miseczki uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Zmniejszamy wodę tak, żeby powstał wir. Delikatnie wlewamy jajko do wrzątku w środek wiru. Jajko gotujemy trzy minuty. Wtedy osiągniemy efekt płynnego żółtka. Wyjmujemy jajko za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Następnie na posmarowanej już bagietce układamy warstwy. Jako pierwsza idzie sałata karbowana, Potem pokrojona w plastry pierś z kurczaka. Następnie ogórki i cebula. Na sam środek kładziemy jajko w koszulce. Posypujemy je listkami tymianku i szczypiorkiem, skrapiamy oliwa i oprószamy solą i pieprzem.
Smacznego!!!
0 komentarze