LECZO Z CUKINII
Składniki:
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
2 średnie cukinie
5 ulubionych kiełbasek
szklanka pulpy pomidorowej
pół papryczki chili
sól
pieprz
duża łyżka masła
łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
4 gałązki pietruszki
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać masło, na którym należy zeszklić pokrojone drobno szalotki, papryczkę chili i czosnek. Podsmażyć około minuty, następnie dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojoną w kostkę cukinie, wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych. Poddusić około dwóch minut i zalać wszystko pulpą pomidorową. Skropić sokiem z cytryny. Gotować około 10 minut, tak aby cukinia zrobiła się al dente. Na koniec przyprawić całość solą, pieprzem i cukrem. Wierzch posypać listkami pietruszki. Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego :)
0 komentarze