PIECZONE UDKO Z KACZKI W TOWARZYSTWIE RUKOLI, MANGO I ORZECHÓW WŁOSKICH



Składniki:

4 udka z kaczki
2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
3 gałązki tymianku
sól
pieprz
łyżka oliwy
3 garście rukoli
pół mango
2 łyżki płatków parmezanu
pół szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
płatki chili do posypania

Wykonanie:

Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwą i
natrzeć posiekaną papryczka chili, posiekanym rozmarynem, tymiankiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Pozostawić w lodówce około godziny. Po godzinie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni (termoobieg), około godziny.
W miedzy czasie przygotować sałatkę na talerzach. Rozsypać rukolę,  dodać pokrojone w cienkie paski mango. Rozgrzać suchą patelnie i wsypać orzechy. Prażyć około 2 minut i dodać miód oraz sok z cytryny. Posypać orzechy na rukolę, skropić całość dobrą oliwą i poprószyć pieprzem, parmezanem i płatkami chili.

Smacznego!!!



Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM