PSTRĄG SMAŻONY Z MASŁEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM

 



Składniki dla 4 osób:

4 pstrągi
sól
pieprz
mąka krupczatka do obtoczenia pstrągów
4 łyżki oleju do smażenia

Masło ziołowo-czosnkowe:

pół masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 gałązki tymianku
2 gałązki oregano
3 ząbki czosnku
sól
 pieprz

Lekka letnia sałatka:

6 liści sałaty rzymskiej
2 pomidory malinowe
2 kawałki owczego sera marynowanego
czerwona porzeczka do udekorowania

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
łyżka miodu
łyżeczka musztardy

opcjonalnie: ocet balsamiczny do porysowania sałatki


Wykonanie:

Pstrągi umyć w zimnej wodzie następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać średnio co 2 centymetry z jednej i drugiej strony. Dość mocno posolić, popieprzyć z każdej strony, w środku także. Odstawić do lodówki na około 20 minut. 

Po 20 minutach wyjąć pstrągi z lodówki obtoczyć je w mące a następnie wykładać na patelnie na rozgrzany olej. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć i na talerz i na wierzchu położyć 2 plastry masła ziołowo-czosnkowego. 

Masło ziołowo-czosnkowe:

Pietruszkę, listki oregano i tymianku drobno posiekać. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Masło rozgnieść widelcem i wymieszać z ziołami, doprawić pieprzem i solą. Następnie zawinąć w rulon w folie spożywczą i włożyć na 10 minut do zamrażalnika. 

Lekka letnia sałatka:

Sałatę rzymską podrzeć na kawałki, pomidory pokroić ćwiartki natomiast ser w małe kostki. Dodać obrane z gałązek porzeczki i wszystko razem wymieszać. 

Dressing:

Wszystkie składniki dressingu wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Po wyłożeniu sałatki na talerz i polaniu jej dressingiem, można opcjonalnie porysować ją gęstym octem balsamicznym. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM