PIECZONA PERLICZKA W WINIE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Składniki:
PIECZONA PERLICZKA
1 łyżka oliwy
1 perliczka (około kilogramowa)
2 kieliszki białego wina
sól
pieprz
1 łyżeczka papryka czerwona słodka
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
ząbek czosnku
KARMELIZOWANE JABŁKA
2 jabłka
sok z połowy cytryny
łyżeczka masła
2 płaskie łyżki miodu
Wykonanie:
Perliczkę natrzeć solą, pieprzem, papryką, pieprzem ziołowym i startym na drobnych oczkach czosnkiem - odstawić do lodówki na około 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 90 stopni (termoobieg). Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć perliczkę możliwie z każdej strony. Następnie włożyć perliczkę do uchylonego naczynia żaroodpornego i zalać całość jednym kieliszkiem wina. Pozostawić w piekarniku na 2 godziny.
W miedzy czasie przygotować karmelizowane jabłka. Jabłka obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić jabłka w ćwiartki. Rozgrzać masło na patelni i wyłożyć pokrojone jabłka. Podsmażyć około 3 minuty, następnie zalać je kieliszkiem wina. Zredukować wino do połowy, polać miodem i sokiem z cytryny. Doprowadź do takiej konsystencji, żeby jabłka były obklejone miodem.
Perliczkę przekroić wzdłuż podawać z jabłkami, posypane świeżym tymiankiem i rozmarynem.
Smacznego!!!
1 komentarze
Piekarnik do 90?chyba pomyłka..
OdpowiedzUsuń