MINI SERNICZKI


 Mini serniczki to świetna alternatywa zwykłego, dużego sernika. Piecze się je zaledwie 15 minut. Szybko stygną i zaraz po tym, po chwili schłodzenia w lodówce, można zajadać. W sytuacjach gdy nie macie czasu a macie straszną ochotę na coś słodkiego to ta opcja jest wręcz opcja idealną.

 

Składniki na 12 sztuk:

400 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
250 g sera ricotta
1 jajko (L)
laska wanilii
3/4 szklanki drobnego cukru
5 herbatników
50 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
 
Dodatkowo:
papilotki
forma do babeczek

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni góra i dół. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem.
Herbatniki siekamy na drobne kawałki i łączymy wraz z rozpuszczona czekoladą.
Masę wykładamy do 12 papilotek włożonych do formy do babeczek.
Zmielony dwukrotnie twaróg łączymy wraz z ricotta i cukrem - na wolnych obrotach miksera. Następnie na koniec dodajemy jajko i usunięte z laski wanilii ziarenka wanilii.
Masę wykładamy do wysokości 3/4 papilotek. Pieczemy około 15 minut - do ścięcia masy.
 Następnie studzimy i wkładamy na około 20 minut do lodówki.
Stroimy ulubionymi owocami. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

1 komentarze

  1. Wyglądają bajkowo. Zdjęcie samo przyciąga na bloga. Pyszne serniczki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM