SZAKSZUKA Z SALAMI



Szakszuka to danie kuchni izraelskiej, w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Poniżej znajdziecie moją wersję szakszuki z dodatkiem chrupiącego salami. To danie to świetny i niebanalny pomysł na jesienne, czasem pochmurne poranki. Z pewnością sprawi, że będziecie mieć lepszy humor. Połączenie papryki i pomidorów z płynnym żółtkiem.... Mmmm.. Rozpływa się w ustach :)

Składniki:

porcja dla 2 osób

łyżka oliwy
1 cebula szalotka
1 mały ząbek czosnku
1 duża czerwona papryka
pół szklanki pulpy pomidorowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 jajka
4 plastry salami
pietruszka do posypania na wierzch 
sól
pieprz
Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek - 3 minuty podsmażamy. Następnie dodajemy kolejny składnik pokrojony w kostkę - paprykę. Zalewamy całość pulpą pomidorowa z dodatkiem przecieru i dusimy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. 
W międzyczasie na drugiej suchej patelni obsmażamy plastry salami z jednej i drugiej strony. Do potrawy wbijamy jajka (posolić jaja i popieprzyć) i gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Układamy plastry salami. Na koniec dekorujemy listkami pietruszki. Zajadamy z ulubionym pieczywem.


Smacznego!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM