ŻEBRA W SOSIE BBQ Z SURÓWKĄ Z BIAŁEJ KAPUSTY



Składniki:

1 kg żeberek - w całości
2 łyżeczki musztardy delikatesowej

Składniki na suchą mieszankę przypraw:

1,5 łyżeczki papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
pół łyżeczki pieprzu cayenne
sól

BBQ sos:

pół szkanki keczupu
1/4 szklanki octu winnego
1/4 szklanki wody
1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej
pół szklanki brązowego cukru
2 łyżki sosu worcester
sok z połowy cytryny
pół łyżeczku pieprzu cayenne


Składniki na surówke z białej kapusty:

1/4 główki białej kapusty
pół średniej wielkości pora
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
płaska łyżeczka cukru

Dodatkowo będziemy potrzebować folię aluminiową do zawinięcia żeberek.

 
Wykonanie:

Żebra myjemy, obsuszamy ręcznikiem papierowym i solimy na każdej ze stron. Następnie wszystkie składniki suchej mieszanki ucieramy w moździerzu. Posolone żebra posypujemy mieszanką, kolejna warstwa to wysmarowanie żeber musztardą.
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru trzcinowego. Żebra polewamy marynatą i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wstawiamy na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra i dół. Jeśli zostanie nam trochę marynaty, to przyda się na koniec, na polanie pokrojonych już żeberek. Pod koniec pieczenia żeberek należy uchylić delikatnie folię aluminiową. Po upieczeniu kroimy żebra na pojedyncze żeberka - tak jak na zdjęciach - jeśli pozostał nam sos, polewamy je dodatkowo sosem.

W czasie pieczenia żeberek przygotowujemy surówkę. Kapustę i pora siekamy w cienkie paski. Solimy delikatnie kapustę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 

Smacznego!!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM