DAVID GABORIAUD CZYLI JAK GOTOWAĆ SMACZNIE I Z POZYTYWNĄ ENERGIĄ :)




 Kuchnia + w drodze czyli projekt programu telewizyjnego kuchnia+. 
Cykl warsztatów, które akurat we Wrocławiu prowadzone przez trzy wspaniałe osoby:
 Davida Gabordia, Tomasza Jakubiaka oraz Marietę Marecką . 
 Wszystkie spotkania odbywają się w magicznym miejscu w Studio Culinary Solutions & slow food bistro http://culinarysolutions.pl/ 
Oprócz tego, że to bardzo dobra restauracja prowadzona przez Pana Łukasza Terlikowskiego to dodatkowo, cyklicznie odbywają się tam bardzo ciekawe warsztaty kulinarne. Jeśli macie ochotę zapisać się na takie warsztaty to więcej informacji znajdziecie tutaj .





David Gaboriaud - jako pierwszy poprowadził warsztaty. Z zamiłowania kucharz, wychowany we Francji, propagator idei slow food. Miły, sympatyczny, wesoły, otwarty, człowiek z energią - tak w paru słowach mogłabym opisać Davida, ale przede wszystkim kucharz z ogromną wiedzą kulinarną.

To właśnie w połowie października  miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez Davida. Warsztaty to nie tylko teoria i gotowanie, ale barwne historie z życia Davida, którymi się z nami dzielił.
Grupa dwunastoosobowa, pasjonatów kuchni, ludzi którzy na co dzień nie pracują zawodowo w kuchni. Niektórzy z zaawansowaną wiedzą kulinarną, niektórzy przyszli zobaczyć z ciekawości - ale łączy ich wszystkich jedno - miłość do gotowania i jedzenia :)

W pochmurny dżdżysty dzień, po pracy dotarłam do Studio Culinary Solution...
Zapoznanie z współuczestnikami i część bardziej oficjalna. Powitanie przez David Gaboriaud jak również przez właściciela i szefa kuchni Studio Culinary Solution Łukasza Terlikowskiego, potem już część praktyczna.. Pierwszym daniem jakie wykonywaliśmy była przystawka: smorrebrot z rwanym łososiem, nazywanym także "pulled salmon"z jajkiem poché i piklowaną czerwoną cebulą.
Nie będę się zbyt dużo rozpisywać, sami obejrzyjcie fotorelacje z tego wydarzenia...
 
Łosoś marynowany w sosie sojowym, soku z limonki i miodzie.


 Przepyszna kanapka z łososiem i jajkiem z płynnym żółtkiem - świetny pomysł na niejeden leniwy poranek.


Risotto z pęczaku, mule oraz leśne grzyby. 




 Mule, szalotka, czosnek, seler naciowy, pietruszka...







Przedostatnim daniem były bliny z mąki gryczanej, 
konfitura z czarnego bzu i wanilia oraz krem fraiche. 


  

Czarny bez

  




 Ostatnie już danie, również na słodko Chokladball - czekoladowe kokosanki. 


Ten wieczór należał do bardzo udanych :) Polecam WSZYSTKIM z innych miast, gdzie będzie gościć kuchnia + z Davidem -do udziału w warsztatach.
 Zapisujcie się i przybywajcie - bo warto! 




Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM