PIERŚ Z KACZKI Z PUREE ZIEMNIACZANO-SELEROWYM I CARPACCIO Z BURAKA
Składniki:
PIERŚ Z KACZKI:
1 podwójna pierś z kaczki ze skórą
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 łyżki oleju
sól morska
pieprz różowy
2 łyżki miękkiego masła
Pierś z kaczki - marynata:
Pierś z kaczki oczyścić z błony, skórę z piersi kaczki naciąć w kostkę
(najlepiej jak pierś będzie schłodzona). Rozmaryn, tymianek, czosnek i
papryczkę chili pokroić w drobną kostkę. Posolić i popieprzyć pierś
równomiernie z każdej strony. Zioła wraz z czosnkiem i papryczka natrzeć
dokładnie pierś z każdej strony. Piersi skropić olejem i odstawić do
lodówki na 12 godz.
Smażenie piesi.
Smażenie piersi zacząć od zimnej patelni, zaczynając od skóry. Po
wytopieniu części tłuszczu, zmniejszyć ogień i przełożyć na drugą
stronę. Następnie na każdą z piersi wykładamy po łyżce masła. Polewamy
pierś tłuszczem, który się wytopił do momentu roztopienia się masła. W
między czasie rozgrzać piekarnik do 130 stopni. Pierś należy "dociągnąć"
w piekarniku przez około 6 minut w zależności od grubości piersi. Po 6
minutach wyłożyć piersi na deskę i przez około pięć minut nie ruszać
żadnej z nich - pozostawić, żeby "odpoczęła". Po tym czasie pierś kroimy
w plasterki. prawidłowo w środku powinna być różowa.
Składniki:
PUREE
6 ziemniaków (średnich)
pół selera
szklanka mleka
2 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Ziemniaki i seler obrać, umyć w zimnej wodzie i ugotować zalane mlekiem - powinny się rozwalać po wbiciu widelca. Następnie odlać trochę mleka, dodać masło i zblendować na jednolita masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Składniki:
CARPACCIO Z BURAKA
2 buraki
1 cebula szalotka
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 płaty sreberka - (do zawinięcia buraków)
Buraki wstawić na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg). Po tym czasie wystudzić, obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Skropić octem balsamicznym i oliwą, doprawić pieprzem i solą.
Smacznego!!!
0 komentarze