SOS PARYKOWY, SŁODKO-OSTRY
Najlepiej smakuje zmieszany z majonezem. Dodatek do grzanek, kiełbasek - zamiast keczupu. Można go dodawać do wielu dań.
Sprawdzony we flaczkach, zupach gulaszowych, gulaszach, spaghetti.
Składniki:
3 kg papryki słodkiej
30 dkg chilli
0.5 kg cukru
0,5 oleju
1 łyżka soli
1 szklanka octu
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
1 słoiczek przecieru pomidorowego
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i zmielić na maszynce do mielenia mięsa - na średnich oczkach. Dodać cukier, olej i gotować 30 minut. Dodać szklankę octu, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę, 3 liście laurowe, słoiczek przecieru pomidorowego. Gotować 10 minut. Wlać do słoiczków. Pasteryzować 15 minut.
P.S. Uważajcie na oczy jak będziecie obierać chilli. Najlepiej róbcie to
w rękawiczkach bo jak wejdzie pod paznokcie to strasznie piecze.
Smacznego!!!
0 komentarze