ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA
Składniki:
1 średniej wielkości dynia
25 małych pomidorów śliwkowych
4 ząbki czosnku
jedna cebula
litr bulionu wołowego
łyżeczka masła
4 cienkie plasterki imbiru
2 łyżki oliwy
łyżka cukru
sól
pieprz
pestki dyni i słonecznika
Wykonanie:
Dynie obieramy ze skóry i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w plastry i następnie na mniejsze cząstki. Pomidory kroimy na połówki. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartkę. Natomiast ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te składniki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, solimy i posypujemy cukrem na koniec skrapiając wszystko oliwą. Wkładamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na termoobieg - czas 30 minut.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy imbir i szklimy około 3 minuty.
Następnie wszystkie warzywa wraz z wyciśniętym czosnkiem z łupinek blendujemy w garnku wraz z bulionem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego!!!
0 komentarze