CIASTO DAKTYLOWO-JABŁKOWE



Macie ochotę na coś słodkiego, domowego a nie macie czasu ani zbyt dużo chęci na pieczenie. Ciasto daktylowo-jabłkowe to rewelacyjna opcja dla zabieganych ;) Nie wymaga za dużo pracy a smakuje obłędnie i co pozytywne - zawiera mało cukru.  :)
 
Składniki:

200 g suszonych daktyli
4 jabłka
1 jajko
1/3 szk mleka
300 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:

Do misy robota wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy.
Wbić jajko i zetrzeć zimne masło na tarce.
Połączyć składniki, wlać mleko i ponownie połączyć.
Wyjąć ciasto i szybko zagnieść.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić 2/3 ciasta.
Resztę włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, umieścić w misce.
Daktyle pokroić w paski.
Daktyle połączyć z jabłkami, dodać cynamon.
Ciasto w tortownicy obsypać bułka tartą i wyłożyć przygotowaną (odciśniętą) masę jabłkowo-daktylową a następnie wyjąć odłożone do lodówki ciasto i rwąc na kawałki rozłożyć na masie.
Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach.
Upieczone przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM