MAKARON CHIŃSKI Z KREWETKAMI I PAPRYKĄ
Składniki:
1 łyżka masła
100 g makaronu chińskiego
250 gram krewetek mrożonych
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
pół papryki żółtej
pół papryki pomarańczowej
pół papryki czerwonej
2 łyżki sosu sojowego
1 cm startego imbiru
łyżeczka czarnego sezamu
łyżeczka czarnego sezamu
sól
pieprz
Wykonanie:
Masło rozgrzewam na patelni, wrzucam pokrojony drobno czosnek wraz z tartym imbirem. Krewetki wrzucam do durszlaka i przelewam je gorąca wodą, następnie odrywam ogonki. Do czosnku i imbiru po około dwóch minutach dorzucam pokrojoną w paski paprykę. Podsmażam około 7 minut, następnie dodaje krewetki oraz sos sojowy i podsmażam około 5 minut. W między czasie zalewam makaron ryżowy wrzątkiem i odstawiam na 5 minut pod przykryciem, odcedzam makaron.
Makaron wraz z krewetkami łączę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na koniec posypuje wszystko pokrojona drobno dymka oraz czarnym sezamem.
Smacznego!!!
0 komentarze