MAŁŻE W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
1 kg świeżych małży
pół papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1 szalotka
łyżka oliwy
łyżka masła
200 ml pulpy pomidorowej
1 kieliszek białego wytrawnego wina
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
dodatkowo: świeża, chrupiąca bagietka
Wykonanie:
Muszle oczyszczamy nożem a następnie płuczemy pod bieżącą wodą (najlepiej w durszlaku).
Małże, które się pootwierają należy postukać o blat, te które się pozamykają nadają się do spożycia; otwarte/uchylone należy wyrzucić.
W garnku rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy posiekaną drobno szalotkę, czosnek i papryczkę chilli.
Podsmażamy około dwóch minut, wlewamy wino.
Wino należy zredukować, następnie dodać pulpę pomidorową, doprawić pieprzem i solą.
Jak tylko płyn zacznie się gotować wrzucamy muszle, przykrywamy garnek i czekamy około 5 minut.
Sprawdzamy czy małże są pouchylane, potrząsamy garnkiem i wykładamy wszystko do głębokiego talerza, posypując wszystko natką pietruszki.
Najlepiej smakuje ze świeżą bagietka i kieliszkiem białego wina ;)
Smacznego !!!
0 komentarze