PASZTET Z JELENIA Z ŻURAWINĄ




Składniki:
pół litra bulionu
2 łyżki masła
łyżka oliwy
1 kg łopatki z jelenia 
8 wątróbek drobiowych
3 marchewki
4 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku
pół pora
pól selera
2 pietuszki
2 garści żurawiny suszonej
100 gram masła 
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
łyżeczka imbiru
plaska łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
2 szczypty pieprzu cayenne
 sól
pieprz

Wykonanie:
Łopatkę z jelenia kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, 3 cebule, por, seler, pietruszkę, czosnek obieramy, kroimy na mniejsze części. W międzyczasie w garnku rozgrzewamy masło z oliwą, następnie wrzucamy mięso, pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie. Resztę przypraw pozostawiamy do dodania na koniec. Podsmażamy wszystkie składniki około 4 minut,  następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około godziny i 30 minut. W osobnym rondelku rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę i wątróbkę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (góra, dól) wraz z pojemnikiem żaroodpornym z gorącą wodą. 
Wszystkie składniki (mięso z warzywami) oraz wątróbkę ostudzić a następnie zblendować lub przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa na najdrobniejszych oczkach. 100 gram masła rozpuszczamy w rondelku a następnie mieszamy z przemieloną masą oraz żurawiną. 
Doprawiamy solą i pieprzem, czerwoną słodka papryką, imbirem, pieprzem cayenne. 
Przekładamy masę do foremek wypełnionych do 3/4 powierzchni foremki. 
Wkładamy do piekarnika na około 30 do 40 minut. 
Wystudzony i schłodzony w lodówce pasztet można zajadać na kanapkach, jako przystawkę z sosem chrzanowym. Smakuje obłędnie. 
Polecam!!!

Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM