SAŁATKA Z KURCZAKIEM CURRY
Składniki:
1 pierś z kurczaka
pół główki sałaty masłowej
10 średniej wielkości pieczarek
łyżka masła
łyżka oliwy
4 jaja
cebula dymka
2 łyżeczki curry
1 łyżka musztardy delikatesowej
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
szczypta pieprzu cayenne
łyżka oliwy połączona z sokiem z połowy cytryny
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i curry. Następnie dodać do kurczaka musztardę oraz jogurt i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na czas przygotowywania pieczarek.
W między czasie ugotować jajka na twardo (8 minut).
Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Podsmażamy około pięciu minut a na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy na talerz, żeby ostygły.
Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy pierś z kury.
Smażymy około 10 minut na dość wysokim ogniu.
Odstawiamy do wystygnięcia. Sałatę umyć i osuszyć. Jajka obrać i podzielić na ćwiartki.
Sałatkę można zrobić w dwóch opcjach - do półmiska lub do słoików.
Składniki układamy warstwami: pierś z kurczaka, porwana sałata, pieczarki, jajka i posiekana dymka.
Całość zalewamy oliwą z cytryną.
W półmisku sałatka postoi zaledwie jeden dzień, natomiast w słoikach nawet cztery dni - oczywiście bez wcześniejszego zalewania oliwa z cytryną.
Smacznego!!!
0 komentarze