SAŁATKA Z KURCZAKIEM CURRY



Składniki:

1 pierś z kurczaka
pół główki sałaty masłowej
10 średniej wielkości pieczarek
łyżka masła
łyżka oliwy
4 jaja
cebula dymka
2 łyżeczki curry
1 łyżka musztardy delikatesowej
1 łyżka jogurtu naturalnego 
sól
pieprz
szczypta pieprzu cayenne 
łyżka oliwy połączona z sokiem z połowy cytryny

Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i curry. Następnie dodać do kurczaka musztardę oraz jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. 
Odstawić do lodówki na czas przygotowywania pieczarek.
W między czasie ugotować jajka na twardo (8 minut). 
Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. 
Podsmażamy około pięciu minut a na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. 
Wykładamy na talerz, żeby ostygły.
Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy pierś z kury. 
Smażymy około 10 minut na dość wysokim ogniu.  
Odstawiamy do wystygnięcia. Sałatę umyć i osuszyć. Jajka obrać i podzielić na ćwiartki. 
Sałatkę można zrobić w dwóch opcjach - do półmiska lub do słoików. 
Składniki układamy warstwami: pierś z kurczaka, porwana sałata, pieczarki, jajka i posiekana dymka. 
Całość zalewamy oliwą z cytryną. 
W półmisku sałatka postoi zaledwie jeden dzień, natomiast w słoikach nawet cztery dni - oczywiście bez wcześniejszego zalewania oliwa z cytryną.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM