SERNIK Z MANGO I MARAKUJĄ




Składniki:

1 kg twarogu
szklanka cukru
2 budynie waniliowe
5 jajek
skórka z jednej cytryny
opakowanie kruchych ciasteczka amerykańskich
3 łyżki roztopionego masła
1 mango
3 marakuje
płatki czekolady

Wykonanie:

W pojemniku do blendowania umieszczamy amerykańskie ciasteczka i roztopione masło. Miksujemy chwileczkę, do uzyskania mokrego piasku.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie wysypujemy piasek z ciasteczek i wyrównujemy delikatnie szpatułką.
Twaróg mielimy trzykrotnie lub korzystamy z twarogu w wiaderkach.
Twaróg, cukier, budynie, jajka oraz otartą skórkę z cytryny umieszczamy w misie miksera.
Miksujemy na wolnych obrotach około dwóch minut. Gładką masę wylewamy do formy a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 (góra, dół) na 15 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasie delikatnie uchylić piekarnik. Wystudzić sernik a następnie włożyć na noc do lodówki. 
Na kolejny dzień obrać mango, pokroić w kostkę i wyłożyć na sernik. Marakuje poprzecinać na połówki a następnie wybrać z niej zawartość i wyłożyć na mango.
Całość posypać płatkami czekolady. 

Smacznego!!!

Proponowane wpisy

2 komentarze

MÓJ INSTAGRAM