KANAPKI Z PULLED PORK W TOWARZYSTWIE SAŁATKI Z PORA
Troszkę to potrwało nim zabrałam się za długo pieczoną wieprzowinę. 
Ale się udało! ;) 
Smaczne, delikatne, miękkie mięso wieprzowe zamieni nie jedną kanapkę, tortille, sałatkę w ucztę kulinarną. Zachwycona efektem podzielę się Wami moim przepisem. 
Dajcie znać jeśli wypróbujecie. Ciekawa jestem Waszych wrażeń kulinarnych. 
Składniki:
2 kg łopatki (polecam bardzo dobrej jakości)
Marynata : 
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu 
5 łyżek brązowego cukru
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
5 łyżek keczupu
3 łyżki wody
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu 
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżeczka chilli
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki octu jabłkowego 
Sałatka z pora:
1 średniej wielkości por
pół jabłka
łyżka majonezu
płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
sól
pieprz
Dodakowo:
4 bułki grahamki
Wykonanie:
Łopatkę myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty zagotowujęmy w rondelku w międzyczasie mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. 
Ostudzoną marynatą zalewamy mięso najlepiej w worku strunowym. Pozostawiamy w lodówce  około 24 godziny. 
Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykrywka i pieczemy 9 godzin w temperaturze 100 stopni. Na ostatnie pół godziny podbijamy temperaturę do 150 stopni. Następnie wyciągamy z piekarnika i dajemy odpocząć wieprzowinie około 30 minut. 
W tym czasie możemy przygotować sałatkę. Por myjemy, kroimy wzdłuż a następnie w cienkie paski. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Por solimy, żeby zrobił się troszkę bardziej miękki. Wszystkie składniki do sałatki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
 Przed komponowaniem kanapek rozdzieramy dwoma widelcami wieprzowinę, mieszając z powstałym sosem. 
A teraz możemy już komponować pyszne kanapki. Grahamki przecinamy na pół a resztę układamy tak jak na załączonym zdjęciu. 
Życzę smacznego :)
 

 
 
 



0 komentarze