TOST Z JAJKIEM W KOSZULCE W TOWARZYSTWIE KUREK


Składniki na 2 porcje:

4 kromki chleba tostowego
4 plastry żółtego sera
4 plastry szynki prosciutto cotto
garść rukoli
2 łyżki domowego majonezu chilli
2 jajka rozmiar L
1 cebula szalotka
2 garście świeżych kurek
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
sok z połowy cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka octu

Wykonanie:

 Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję pokrojoną w kostkę szalotkę oraz wrzucam gałązkę rozmarynu. podduszam całość około minuty. W międzyczasie oczyszczam kurki a następnie wrzucam na patelnie. Smażę kurki około 3-4 minut na wysokim ogniu. Doprawiam sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wyciągam gałązkę rozmarynu. Na koniec smażenia posypuję kurki pietruszką oraz świeżymi listkami tymianku.
W małym garnku doprowadzam wodę z dodatkiem octu do wrzenia. Zmniejszam ogień tak, żeby woda nie gotowała się zbyt mocno. Jajko wbijam do małej płaskiej miseczki uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Mieszam wodę tak, żeby powstał wir. Delikatnie wlewam jajko do wrzątku w środek wiru. Jajko gotuje trzy minuty. Wtedy osiągam efekt płynnego żółtka. Wyjmuje jajko za pomocą łyżki cedzakowej na talerz .
Pomiędzy kanapki chleba tostowego układam ser żółty, rukolę, szynkę i znowu ser. Wstawiam do tostera.. Czekam aż chleb się zezłoci oraz ser rozpuści a następnie układam wszystko na talerzu i serwuję jak na załączonych zdjęciach :)


Smacznego!!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM