TOST Z JAJKIEM W KOSZULCE W TOWARZYSTWIE KUREK
Składniki na 2 porcje:
4 kromki chleba tostowego
4 plastry żółtego sera
4 plastry szynki prosciutto cotto
garść rukoli
2 łyżki domowego majonezu chilli
2 jajka rozmiar L
1 cebula szalotka
2 garście świeżych kurek
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
sok z połowy cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka octu
Na
patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję pokrojoną w kostkę szalotkę oraz
wrzucam gałązkę rozmarynu. podduszam całość około minuty. W międzyczasie
oczyszczam kurki a następnie
wrzucam na patelnie. Smażę kurki około 3-4 minut na wysokim ogniu.
Doprawiam sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wyciągam gałązkę
rozmarynu. Na koniec smażenia posypuję kurki pietruszką oraz świeżymi
listkami tymianku.
W małym
garnku doprowadzam wodę z dodatkiem octu do wrzenia. Zmniejszam ogień
tak, żeby woda nie gotowała się zbyt mocno. Jajko wbijam do małej
płaskiej miseczki uważając, żeby
żółtko się nie rozlało. Mieszam wodę tak, żeby powstał wir. Delikatnie
wlewam jajko do wrzątku w środek wiru. Jajko gotuje trzy minuty. Wtedy
osiągam efekt płynnego żółtka. Wyjmuje jajko za pomocą łyżki cedzakowej
na talerz .
Pomiędzy
kanapki chleba tostowego układam ser żółty, rukolę, szynkę i znowu ser.
Wstawiam do tostera.. Czekam aż chleb się zezłoci oraz ser rozpuści a
następnie układam wszystko
na talerzu i serwuję jak na załączonych zdjęciach :)
Smacznego!!!!
0 komentarze