ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z PIERSIĄ Z GĘSI



Przy dzisiejszym święcie świętego Marcina zapraszam Was na lekką i orzeźwiająca sałatkę ze smażoną piersią z gęsi, marynowaną w zalewie słodko kwaśnej ze świeżo startym imbirem i czosnkiem. Gęś jeśli nie w sałatce możecie podawać z ryżem lub w kanapkach, krojoną na cieniutkie plasterki.

Składniki na 2 porcje:
 
pojedyncza pierś z gęsi (ze skórą)
1 łyżka oleju roślinnego bezwonnego 
sok z połowy cytryny
łyżeczka startego imbiru
łyżka miodu
ząbek czosnku
1 pomarańcza
garść mango (pokrojone w paski)
4 garście rukoli
garść ziarenek granatu
pół czerwonej cebuli 
1 łyżka sosu sojowego
płaska łyżeczka sezamu jasnego
sól
pieprz
 
Dressing (składniki):

płaska łyżeczka imbiru ze słoika (różowego)
pół łyżeczki octu ryżowego
łyżka oleju roślinnego
sok z połowy limonki
sól
pieprz


Wykonanie:
 
Pierś z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie usuwamy białe włókna, nacinamy skórę tak, żeby nie naruszyć mięsa, oprószamy solą i pieprzem. W misce umieszczamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, olej roślinny, starty na drobnej tarce czosnek i imbir, miód i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie pierś dokładnie obtaczamy w marynacie i wstawiamy na godzinę do lodówki, lub jeśli robimy to wieczorem to najlepiej na całą noc. 20 minut przed smażeniem wyciągamy pierś z lodówki. 
Smażenie piersi zaczynamy od zimnej patelni, zaczynając od skóry. Po wytopieniu części tłuszczu, zmniejszyć ogień i przełożyć na drugą stronę.  W między czasie rozgrzać piekarnik do 130 stopni. Pierś należy "dociągnąć" w piekarniku przez około 6 minut w zależności od grubości piersi. Po 6 minutach wyłożyć piersi na deskę i przez około pięć minut  - pozostawić, żeby "odpoczęła". Po tym czasie pierś kroimy w plasterki. 
 Dressing:
 Imbir siekamy dość drobno, dodajemy ocet ryżowy, olej roślinnego, sok z połowy limonki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. 
 
Komponujemy sałatkę na talerzu. Na każdym z talerzy kładziemy po dwie garście rukoli, na to pokrojona w paski kaczkę, następnie wyfiletowane cząstki pomarańczy. Posypujemy krążkami czerwonej cebuli, paskami mango,ziarnami granatu i sezamem. Na koniec, przed samym podaniem polewamy dressingiem. 

Smacznego!!!



Proponowane wpisy

4 komentarze

MÓJ INSTAGRAM