ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z PIERSIĄ Z GĘSI
Przy dzisiejszym święcie świętego Marcina zapraszam Was na lekką i orzeźwiająca sałatkę ze smażoną piersią z gęsi, marynowaną w zalewie słodko kwaśnej ze świeżo startym imbirem i czosnkiem. Gęś jeśli nie w sałatce możecie podawać z ryżem lub w kanapkach, krojoną na cieniutkie plasterki.
Składniki na 2 porcje:
pojedyncza pierś z gęsi (ze skórą)
1 łyżka oleju roślinnego bezwonnego
sok z połowy cytryny
łyżeczka startego imbiru
łyżka miodu
ząbek czosnku
1 pomarańcza
garść mango (pokrojone w paski)
4 garście rukoli
garść ziarenek granatu
pół czerwonej cebuli
1 łyżka sosu sojowego
płaska łyżeczka sezamu jasnego
sól
pieprz
Dressing (składniki):
płaska łyżeczka imbiru ze słoika (różowego)
pół łyżeczki octu ryżowego
łyżka oleju roślinnego
sok z połowy limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
Pierś z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie usuwamy białe włókna, nacinamy skórę tak, żeby nie naruszyć mięsa, oprószamy solą i pieprzem. W misce umieszczamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, olej roślinny, starty na drobnej tarce czosnek i imbir, miód i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie pierś dokładnie obtaczamy w marynacie i wstawiamy na godzinę do lodówki, lub jeśli robimy to wieczorem to najlepiej na całą noc. 20 minut przed smażeniem wyciągamy pierś z lodówki.
Smażenie piersi zaczynamy od zimnej patelni, zaczynając od skóry. Po
wytopieniu części tłuszczu, zmniejszyć ogień i przełożyć na drugą
stronę. W
między czasie rozgrzać piekarnik do 130 stopni. Pierś należy "dociągnąć"
w piekarniku przez około 6 minut w zależności od grubości piersi. Po 6
minutach wyłożyć piersi na deskę i przez około pięć minut - pozostawić, żeby "odpoczęła". Po tym czasie pierś kroimy
w plasterki.
Dressing:
Imbir siekamy dość drobno, dodajemy ocet ryżowy, olej roślinnego, sok z połowy limonki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Komponujemy sałatkę na talerzu. Na każdym z talerzy kładziemy po dwie garście rukoli, na to pokrojona w paski kaczkę, następnie wyfiletowane cząstki pomarańczy. Posypujemy krążkami czerwonej cebuli, paskami mango,ziarnami granatu i sezamem. Na koniec, przed samym podaniem polewamy dressingiem.
Smacznego!!!
4 komentarze
Chętnie taką zrobię w wersji wege, bez gęsi, bo wydaje się być przyjemnie orzeźwiająca :)
OdpowiedzUsuńbez mięsą? Odrażające...
UsuńJest świetna :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń