SPAGHETTI Z PULPETAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM




Składniki na 4 porcje:

makaron spaghetti 500 g
250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
400 g śmietanki 30%
140 g (po odsączeniu) pomidorów suszonych z zalewy
1 średnia cukinia
1 szalotka
1 ząbek czosnku
garść liści bazylii
parmezan do posypania 
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 jajko
pół szklanki lodowatej wody
sól
pieprz



Wykonanie:

Mięso mielone, jajko, wodę, zioła prowansalskie oraz sporą ilość pieprzu i soli umieszczam w misie a następnie wyrabiam mięso i formuję zgrabne pulpety. Do dużego garnka wlewam wodę z solą a następnie gotuje makaron wg opisu na opakowaniu. W między czasie rozgrzewam na patelni oliwę i wrzucam pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i czosnek. Na zeszkloną szalotkę układam pulpety, chwileczkę podsmażam po czym wlewam śmietankę. Doprawiam solą i pieprzem, delikatnie redukuję śmietankę i dodaję pokrojone w paski suszone pomidory z zalewy oraz pokrojoną w paski cukinię (obieram bez gniazda nasiennego). Podaje makaron z pulpetami, polewam sosem, z suszonymi pomidorami i cukinią. Całość posypuję świeżo startym parmezanem oraz świeżymi liśćmi bazylii. 


Smacznego :)



Proponowane wpisy

2 komentarze

MÓJ INSTAGRAM