KREWETKI NA PUREE Z MARCHEWEK Z SALSĄ Z MANGO


          Krewetki są tak wyjątkowym produktem, że zawsze smakują bardzo dobrze - przynajmniej dla mnie... Te krewetki, ogromne krewetki, to wyjątkowe krewetki -  wyborne, smakowite, rozpływające się w ustach, sos nabiera wyjątkowego smaku dzięki pancerzom, w których się smażą a puree z marchewek wprowadza słodkość i aksamitność potrawie. Natomiast salsa z mango, chilli i szalotki z sokiem z limonki wprowadza orzeźwienie i świeżość... Połączenie może trochę azjatyckie ale zjawiskowe i bardzo smaczne. Polecam Wam jako danie popisowe przy okazji święta, wyjątkowej okoliczności. 


Składniki 4 porcje:

 270 g dużych krewetek
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
papryczka chilli
1 szalotka
2 łyżka masła
1 łyżka oliwy
4 średniej wielkości marchewki
1 szklanka mleka
1 gwiazdka anyżu
sok z połowy pomarańczy
pół dojrzałego mango
sok z połowy limonki
kolendra do posypania na wierzch
ćwiartka limonki do skropienia na koniec 

Wykonanie:

Marchewki obieram i kroję na mniejsze kawałki następnie zalewam mlekiem wraz z dodatkiem gwiazdki anyżu. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości.  
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła wraz z oliwą, wrzucam pokrojoną drobno połówkę szalotki, czosnek i połówkę papryczki chilli - także drobno pokrojoną ;). Podsmażam około minutę a następnie wrzucam duże krewetki w pancerzach (jeśli nie są świeże to rozmrożone) - smażę około 4-6 minut, posypuję drobno posiekaną pietruszką.
Mango obieram ze skóry a następnie kroję w bardzo drobną kostkę. To samo robię z drugą połówka szalotki i papryczki chilli; skrapiam sokiem z połowy limonki. Ugotowane marchewki odcedzam a następnie blenduję i przyprawiam solą i pieprzem.  Mieszam razem z drugą łyżką masła oraz sokiem z połowy pomarańczy do uzyskania aksamitnej masy.
Puree z marchewki rozsmarowuję na talerzu, następnie układam krewetki oraz salsę z mango. 
Całość posypuje listkami kolendry.

Smacznego!!!

Proponowane wpisy

3 komentarze

  1. Pięknie to wygląda na talerzu! <3 Kolory niesamowite :) A te zielone, pokrojone w kosteczkę to limonka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) jeszcze lepiej smakuje niż wygląda :) to co pokrojone w kosteczkę (żółte) - to mango :)

      Usuń
  2. Ależ to smakowicie wygląda ! Moje smaki w zupełności :) Pozdrawiam, Karolina www.zasmakujwswiecie.com

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM