PUREE PIETRUSZKOWE, WĄTRÓBKA I JABŁKA W ŻUBRÓWCE
Puree pietruszkowe, wątróbka i jabłka w żubrówce - czyli idealny pomysł na szybki obiad.
Nawet jeśli ktoś z Was nie przepada za wątróbką drobiową to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. To nie jest zwykła wątróbka, to jest wątróbka wyjątkowa. Z dodatkami jakie dziś Wam serwuję tworzy idealne combo. Osobiście ubóstwiam tą wariację wątróbki! Jest na prawdę przepyszna i jedyna w swoim rodzaju.
Składniki:
5 dużych pietruszek
2 ziemniaki
pół szklanki wody
pół szklanki mleka
2 łyżki zimnego masła
250 dkg wątróbek drobiowych
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 duże jabłka
1 cebula
listki świeżego oregano
pół szklanki żubrówki
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Pietruszki i ziemniaki obieram a następnie kroję na ćwiartki. Zalewam wodą z mlekiem i gotuję około 30 minut (do miękkości). Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, następnie kroję jabłka na ósemki. Cebulę obieram, przepoławiam i kroję w półkrążki. Wątróbkę oczyszczam i myję a następnie rozgrzewam patelnię. Na patelnie wrzucam łyżkę masła i oliwę. Rozgrzewam dość mocno a następnie wrzucam wątróbki. Wątróbki smażę maksymalnie 10 minut, na koniec smażenia przyprawiam solą i pieprzem a następnie ściągam z patelni. Na tej samej patelni podsmażam cebulę około 2 minut i dodaje jabłka. Podsmażam i zalewam żubrówką. Po wyparowaniu około połowy płynu dodaje miód i sok z cytryny. Duszę do uzyskania klejącego sosu. Następnie na jednej połówce patelni układam jabłka z cebulą a drugiej wrzucam usmażoną wątróbkę. Przykrywam pokrywką i zabieram się za ugotowane już pietruszki i ziemniaki.
Odlewam nadmiar mleka do pojemnika i za pomocą blendera doprowadzam warzywa do gładkiej masy. Następnie wrzucam zimne masło i odrobinę mleka. Całość mieszam energicznie łyżką. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wszystko wykładam na talerz i na koniec posypuję danie listkami świeżego oregano.
0 komentarze