FOCACCIA Z ROZMARYNEM
Składniki:
7 g suchych drożdży
3/4 szklanki mleka
600 g mąki
300 ml ciepłej wody
5 łyżek oliwy
1 czubata łyżka soli
świeże gałązki rozmarynu
Wykonanie:
Drożdże zalewam mlekiem i odstawiam na około 10 minut. Mąkę przesiewam przez sito i łączę razem z solą. Do mąki wlewam mleko z drożdżami, ciepłą wodę oraz oliwę. Wyrabiam mikserem około 10 minut (można także ręcznie - wtedy dłużej). Po tym czasie przykrywam ciasto ściereczką i czekam aż do podwojenia ciasta. Oczywiście odstawiam w ciepłe miejsce (bez przeciągów).
Ciasto wykładam na blachę wysmarowaną oliwą (użyłam dużej blachy piekarnikowej).
Rozciągam ciasto na blaszce i robię delikatne wgłębienia, żeby dodatkowo wlać w dołki oliwę. Odstawiam ponownie na około godzinę do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Po godzinie dołki uzupełniam oliwą oraz wkładam w dołki gałązki rozmarynu.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 30 minut.
Smacznego!!!
1 komentarze
Wygląda bardzo smacznie.Czasem piekę focaccię ale ze względu na moja nietolerancję na gluten z mąki bezglutenowej i smak już niestety nie ten sam :(
OdpowiedzUsuń