TORTILLE Z KURCZAKIEM I SALSĄ MANGO


Tortille z kurczakiem, pak choi w towarzystwie salsy z mango. Bogactwo smaków, świetnie zbalansowanych - zachwycicie zarówno niespodziewanych gości, jak również genialnie sprawdzi się jako szybki obiad.  Zajmuje mało czasu a zachwyca na długo. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. :)

Składniki na tortille (dwie porcje):

4 tortille pszenne
pojedyncza pierś z kurczaka
2 małe kapusty pak choi
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
6 łyżek startego sera mozzarella
sól
pieprz
płaska łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 
 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki oleju kokosowego

Składniki na salsę z mango:

pół mango
pół awokado
sok z połowy limonki
 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry


Potrzebne będą:
patelnia, patelnia grillowa lub grill elektryczny

Wykonanie:

Pierś pokroić w centymetrowe kostki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i rybnym. Dobrze wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki. W międzyczasie kapustę pak choi pokroić w grubszą kostkę. Rozgrzać olej kokosowy na patelni, wrzucić pokrojona w kostkę szalotkę. Zeszklić delikatnie cebulę (około minutę) i dodać zamarynowanego kurczaka. Smażyć około 7 minut, następnie dorzucić kapustę pak choi i dusić około 3 minut. Rozgrzać grill elektryczny, na 2 tortille wyłożyć kurczaka z kapustą zasypać obie serem oraz świeżą kolendrą. Przykryć pozostałymi tortillami, poporcjować na 6 trójkątów. Tak przygotowane tortille grillować około 4 minut, aż do rozpuszczenia sera. 
Salsa z mango: mango i awokado obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną kolendrę i sok z limonki, dobrze wymieszać i podawać na świeżo ugrilowanych tortillach. 
 
Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM