KANAPKA ZE STEKIEM
Pożywne śniadanie, kolacja czy lunch - kanapka ze stekiem -
alternatywa dla każdego
z posiłku.
Składniki na 4 kanapki:
2 dwucentymetrowe steki z rostbefu
8 kromek ulubionego pieczywa
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy horcicy (słodkiej)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy horcicy (słodkiej)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka majonezu
4 plastry czerwonej cebuli
8 liści sałaty lodowej
potrzebna będzie patelnia z grubym dnem
Wykonanie:
Na mocno rozgrzanej patelni (olej ma dymić) obsmażamy dwa posolone steki,
po 4 minuty z każdej strony. Steki nie mogą się ze sobą stykać. Po ośmiu
minutach odkładamy steki na drewnianą deskę i dajemy im odpocząć - minimum 5
minut. Steków nie nakłuwamy, nie przewracamy widelcem - tylko drewnianymi
szpatułkami, nie przyciskamy do patelni. Jak dajemy odpocząć to zostawiamy je w
spokoju. Niech leżą i odpoczywają ;) To właśnie w tym czasie soki równomiernie
się rozpływają po mięsie. W międzyczasie
kroję swoje ulubione pieczywo i smaruję po jednej stronie sosem musztardowym, czyli połączonymi musztardami wraz z majonezem.
Następnie na czterech kromkach układam
porwane liście sałaty lodowej. Stek przed krojeniem przyprawiam młotkowanym
albo świeżo mielonym pieprzem. Kroję na
plastry - tak jak na załączonych zdjęciach i obkładam kanapki. Na mięso układam
plasterki czerwonej cebuli i kładę kromkę posmarowaną sosem musztardowym. Chwytam
w dłonie i zajadam. Mniam!
Smacznego!!!
2 komentarze
Bardzo apetycznie wyglądają te kanapeczki !
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie :)
Usuń