KANAPKA ZE STEKIEM





Pożywne śniadanie, kolacja czy lunch  - kanapka ze stekiem - alternatywa dla każdego z posiłku. 


Składniki na 4 kanapki:

2 dwucentymetrowe steki z rostbefu
8 kromek ulubionego pieczywa
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy horcicy (słodkiej)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka majonezu
4 plastry czerwonej cebuli
8 liści sałaty lodowej
potrzebna będzie patelnia z grubym dnem 


Wykonanie:

Na mocno rozgrzanej patelni (olej ma dymić) obsmażamy dwa posolone steki, po 4 minuty z każdej strony. Steki nie mogą się ze sobą stykać.  Po ośmiu minutach odkładamy steki na drewnianą deskę i dajemy im odpocząć - minimum 5 minut. Steków nie nakłuwamy, nie przewracamy widelcem - tylko drewnianymi szpatułkami, nie przyciskamy do patelni. Jak dajemy odpocząć to zostawiamy je w spokoju. Niech leżą i odpoczywają ;) To właśnie w tym czasie soki równomiernie się rozpływają po mięsie. W międzyczasie kroję swoje ulubione pieczywo i smaruję po jednej stronie sosem musztardowym, czyli połączonymi musztardami wraz z majonezem. Następnie na czterech kromkach układam porwane liście sałaty lodowej. Stek przed krojeniem przyprawiam młotkowanym albo świeżo mielonym pieprzem. Kroję na plastry - tak jak na załączonych zdjęciach i obkładam kanapki. Na mięso układam plasterki czerwonej cebuli i kładę kromkę posmarowaną sosem musztardowym. Chwytam w dłonie i zajadam. Mniam!



Smacznego!!!

Proponowane wpisy

2 komentarze

MÓJ INSTAGRAM