KREM Z KALAFIORA




Kremowy, aksamitny, delikatny - taki właśnie jest mój krem z kalafiora. Dodatek usmażonych pieczarek o wyrazistym smaku sprawia, że zupa idealnie się komponuje. Szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca - nie czekajcie! Gotujcie! :)

Składniki:

2 łyżki masła
1 litr bulionu
1 średniej wielości kalafior
3 małe ziemniaki
2 cebule szalotki
200 ml  śmietanki 30%
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oliwy do skropienia
6 pieczarek
sok z połowy cytryny 
szczypta gałki muszkatołowej
 sól
pieprz

Wykonanie:

Łyżkę masła rozgrzewam w dużym garnku. Na rozgrzane masło wrzucam obrane i pokrojone drobno szalotki, następnie jak szalotki już się zeszklą dodaje pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki. Podsmażam około 5 minut, dodaję różyczki kalafiora i zalewam wszystko bulionem. Całość gotuje około 20-30 minut. W międzyczasie przygotowuję pieczarki. Na patelni rozgrzewam masło  i wrzucam umyte i pokrojone w paski pieczarki. Smażę pieczarki około 10 minut. Na koniec przyprawiam je pieprzem i solą oraz połową soku z cytryny. Wykładam z patelni na talerz wyłożony papierem. Jak warzywa w zupie są już są ugotowane, blenduję całość do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową, resztą soku z cytryny. Na koniec wlewam śmietankę i doprowadzam do wrzenia. Podaje w miseczkach z pieczarkami, szczypiorkiem i pietruszką na wierzchu.


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM